Suttapitaka

Samyuttanikaya - Tekster fordelt etter tema

2. Nidanavagga - Kapitlet om årsakssammenhenger
19. Lakkhanasamyutta - Samtaler med Lakkhana. Moggallanas visjoner


Startside Suttapitaka Samyuttanikaya Nidanavagga


2.8.1 Første kapittel
Pathamavagga

2.8.1.1 (19.1) Skjelettet
Atthisutta

Slik har jeg hørt det:

En gang var Mesteren var ved Ekornforingsplassen i Bambuslunden i Rajagaha. På den tiden holdt munkene Lakkhana og Moggallana den store til på Gribbetoppen. En morgen da Moggallana hadde stått opp og kledd på seg, tok han kappe og bolle, gikk bort til Lakkhana og sa:

"Kom, min venn, så går vi inn til byen og mottar matgaver!"

"Ja vel," svarte Lakkhana.

Da de var på vei ned fra Gribbetoppen smilte Moggallana et øyeblikk. Lakkhana spurte hvorfor han smilte, men Moggallana svarte:

"Dette er ikke det rette øyeblikket for å spørre om det, min venn. Still meg heller dette spørsmålet når Mesteren er til stede."

Etter at de hadde gått matrunden i Rajagaha, gikk de bort til Mesteren, hilste høflig på ham og satte seg ned hos ham. Så sa Lakkhana:

"Da vi var på vei ned fra Gribbetoppen, smilte du, Moggallana Hva var det du smilte av?"

"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se et skjelett fare gjennom lufta, min venn. Gribber, kråker og falker fløy etter det og hakket det i ribbeina. De rev det i filler så det hylte og skrek av smerte. Da tenkte jeg at det var fantastisk at et vesen kunne se slik ut, at det kunne ta en slik skikkelse!"

Mesteren henvendte seg til munkene og sa:

"Elevene bygger på det de ser og på det de vet, munker, siden en elev kan vite og se noe slikt og vitne om det. Jeg har også sett slike syner. Men jeg sa ikke noe om det, for det er ikke sikkert noen ville ha trodd det. Og hvis noen ikke hadde trodd meg, ville det ha blitt til skade og ulempe for dem i lang tid framover.

Dette vesenet har tidligere vært en kvegslakter her i Rajagaha. Som en følge av det han har gjort, har han blitt kokt i helvete i mange år, i mange hundre år, i mange tusen år, i mange hundre tusen år. Og resteffekten av gjerningene hans gjorde at han tok en slik skikkelse."2.8.1.2 (19.2) Kjøttstykket
Pesisutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se et kjøttstykke fare gjennom lufta, min venn. Gribber, kråker og falker fløy etter det og hakket i det og rev det i filler ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en kvegslakter her i Rajagaha ..."2.8.1.3 (19.3) Kjøttbiten
Pindasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en kjøttbit fare gjennom lufta, min venn. Gribber, kråker og falker fløy etter den og hakket i det og rev den i filler ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en fuglefanger her i Rajagaha ..."2.8.1.4 (19.4) Den flådde mannen
Nicchavisutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en flådd mann fare gjennom lufta, min venn. Gribber, kråker og falker fløy etter ham og hakket i det og rev ham i filler ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en saueslakter her i Rajagaha ..."2.8.1.5 (19.5) Sverd i håret
Asilomasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann med sverd i håret fare gjennom lufta, min venn. Sverdene hoppet og spratt og hakket i kroppen på ham ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en svineslakter her i Rajagaha ..."2.8.1.6 (19.6) Dolker i håret
Sattilomasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann med dolker i håret fare gjennom lufta, min venn. Dolkene hoppet og spratt og hakket i kroppen på ham ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en hjortejeger her i Rajagaha ..."2.8.1.7 (19.7) Piler i håret
Usulomasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann med piler i håret fare gjennom lufta, min venn. Pilene hoppet og spratt og hakket i kroppen på ham ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en pilmaker her i Rajagaha ..."2.8.1.8 (19.8) Stiletter i håret
Sucilomasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann med stiletter i håret fare gjennom lufta, min venn. Stilettene hoppet og spratt og hakket i kroppen på ham ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en dyretemmer her i Rajagaha ..."2.8.1.9 (19.9) En annen tekst om stiletter i håret
Dutiyasucilomasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann med stiletter i håret fare gjennom lufta, min venn. Stilettene gikk inn gjennom hodet og kom ut igjen i munnen. De gikk ut fra munnen og inn i brystet. De gikk ut fra brystet og inn i magen. De gikk ut fra magen og inn i lårene. De gikk ut fra lårene og inn i leggene. De gikk ut fra leggene og inn i føttene, og han hylte og skrek av smerte. ...

"...Dette vesenet har tidligere vært en angiver her i Rajagaha ..."2.8.1.10 (19.10) Store som gresskar
Kumbhandasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann fare gjennom lufta, min venn, og han hadde testikler store som gresskar. Når han gikk, måtte han legge dem på skuldrene, og når han satte seg ned, satt han på dem. Gribber, kråker og falker fløy etter ham og hakket i det og rev ham i filler, og han hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en lokal svindler her i Rajagaha ..."2.8.2 Andre kapittel
Dutiyavagga

2.8.2.1 (19.11) Møkkagropa
Sasisakasutta

Slik har jeg hørt det:

En gang var Mesteren var ved Ekornforingsplassen i Bambuslunden i Rajagaha ...

"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann som sto til halsen nede i ei møkkagrop, min venn ...

"... Dette vesenet har tidligere vært en som drev hor her i Rajagaha ..."2.8.2.2 (19.12) Møkkaeteren
Guthakhadasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en mann som sto nede i ei møkkagrop og åt møkk med begge hender, min venn ...

"... Dette vesenet har tidligere vært en ond brahman her i Rajagaha, munker. En gang da den fullkomment oppvåknede Kassapa underviste, inviterte han munkefellesskapet til et måltid, fylte ei krukke med møkk og sa: ‘Vær så god, spis så mye dere vil, og bare ta med dere restene!..."2.8.2.3 (19.13) Den flådde kvinnen
Nicchavitthisutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en flådd kvinne fare gjennom lufta, min venn. Gribber, kråker og falker fløy etter henne og hakket i det og rev henne i filler, og hun hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en kvinne som drev hor her i Rajagaha ..."2.8.2.4 (19.4) Den bleke kvinnen
Mangulitthisutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en blek og stygg kvinne fare gjennom lufta, min venn. Gribber, kråker og falker fløy etter henne og hakket i det og rev henne i filler, og hun hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en spåkvinne her i Rajagaha ..."2.8.2.5 (19.15) Den svidde kvinnen
Okilinisutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en svidd og inntørket kvinne fare gjennom lufta, min venn. Gribber, kråker og falker fløy etter henne og hakket i det og rev henne i filler, og hun hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært dronningen til kongen av Kalinga. En gang ble hun så sjalu på en av medhustruene sine, at hun veltet et fat glødende kull over henne ..."2.8.2.6 (19.16) Mannen uten hode
Asisakasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en hodeløs mann fare gjennom lufta. Han hadde øyne og munn i brystet. Gribber, kråker og falker fløy etter ham og hakket i det og rev ham i filler, og han hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en bøddel ved navn Harika her i Rajagaha ..."2.8.2.7 (19.17) Den dårlige munken
Papabhikkhusutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en munk fare gjennom lufta. Kappen hans sto i lys lue, og det samme gjorde bollen, beltet og kroppen hans. Flammene slo rundt ham så han hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en dårlig munk den gangen da den fullkomment oppvåknede Kassapa underviste..."2.8.2.8 (19.18) Den dårlige nonnen
Papabhikkunisutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en nonne fare gjennom lufta. Kappen hennes sto i lys lue, og det samme gjorde bollen, beltet og kroppen hennes. Flammene slo rundt henne så hun hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en dårlig nonne den gangen da den fullkomment oppvåknede Kassapa underviste..."2.8.2.9 (19.19) Den dårlige kvinnen under opplæring
Papasikkhamanasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en kvinne under opplæring fare gjennom lufta. Kappen hennes sto i lys lue, og det samme gjorde bollen, beltet og kroppen hennes. Flammene slo rundt henne så hun hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en dårlig kvinne under opplæring den gangen da den fullkomment oppvåknede Kassapa underviste..."2.8.2.10 (19.20) Den dårlige novisemunken
Papasamanerasutta

...
"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en novisemunk fare gjennom lufta. Kappen hans sto i lys lue, og det samme gjorde bollen, beltet og kroppen hans. Flammene slo rundt ham så han hylte og skrek av smerte ..."

"... Dette vesenet har tidligere vært en dårlig novisemunk den gangen da den fullkomment oppvåknede Kassapa underviste..."


2.8.2.11 (19.21) Den dårlige novisenonnen
Papasamanerisutta

Slik har jeg hørt det:

En gang var Mesteren var ved Ekornforingsplassen i Bambuslunden i Rajagaha. På den tiden holdt munkene Lakkhana og Moggallana den store til på Gribbetoppen. En morgen da Moggallana hadde stått opp og kledd på seg, tok han kappe og bolle, gikk bort til Lakkhana og sa:

"Kom, min venn, så går vi inn til byen og mottar matgaver!"

"Ja vel," svarte Lakkhana.

Da de var på vei ned fra Gribbetoppen smilte Moggallana et øyeblikk. Lakkhana spurte hvorfor han smilte, men Moggallana svarte:

"Dette er ikke det rette øyeblikket for å spørre om det, min venn. Still meg heller dette spørsmålet når Mesteren er til stede."

Etter at de hadde gått matrunden i Rajagaha, gikk de bort til Mesteren, hilste høflig på ham og satte seg ned hos ham. Så sa Lakkhana:

"Da vi var på vei ned fra Gribbetoppen, smilte du, Moggallana Hva var det du smilte av?"

"Da jeg var på vei ned fra Gribbetoppen, fikk jeg plutselig se en novisenonne fare gjennom lufta. Kappen hennes sto i lys lue, og det samme gjorde bollen, beltet og kroppen hennes. Flammene slo rundt henne så hun hylte og skrek av smerte . Da tenkte jeg at det var fantastisk at et vesen kunne se slik ut, at det kunne ta en slik skikkelse!"

Mesteren henvendte seg til munkene og sa:

"Elevene bygger på det de ser og på det de vet, munker, siden en elev kan vite og se noe slikt og vitne om det. Jeg har også sett slike syner. Men jeg sa ikke noe om det, for det er ikke sikkert noen ville ha trodd det. Og hvis noen ikke hadde trodd meg, ville det ha blitt til skade og ulempe for dem i lang tid framover.

Dette vesenet har tidligere vært en dårlig novisenonne den gangen da den fullkomment oppvåknede Kassapa underviste. Som en følge av det hun har gjort, har hun blitt kokt i helvete i mange år, i mange hundre år, i mange tusen år, i mange hundre tusen år. Og resteffekten av gjerningene hennes gjorde at hun tok en slik skikkelse."