Mahayanatekster

Vimalakirtis forklaringer


Startside Mahayanatekster


[Utdrag]

Mann og kvinne

"Hvorfor skifter du ikke kjønn?" spurte Shariputra.

"I tolv år har jeg forgjeves prøvd å bli en virkelig kvinne, men har ikke klart det, " svarte gudinnen. "Så hva er det du vil jeg skal forandre? Det er som om en tryllekunstner skulle skape en illusorisk kvinne. Ville det være riktig å be ham forandre kjønn på denne illusjonen?"

"Nei, for illusjonen har jo ikke noen virkelig kropp. Så hvordan kan den da skifte kjønn?"

"Alle fenomener er like uvirkelige som en tryllekunstners illusjon, Shariputra. Så hvorfor spør du meg om jeg kan skifte kjønn på denne uvirkelige kvinnekroppen min?"

Nå skapte gudinnen Shariputra om til en gudinne maken til henne selv og omskapte seg selv til en mann helt maken til Shariputra. Så spurte hun ham:

"Hvorfor skifter du ikke kjønn nå?"

"Jeg forstår ikke hvordan jeg har blitt til en kvinne," svarte Shariputra.

"Hvis du hadde kunnet forvandle deg til mann," sa gudinnen, "ville også alle andre kvinner kunne forvandle seg til menn. På samme måte som du ser ut som kvinne, selv om du egentlig ikke er det, er det med alle andre kvinner. De ser ut som kvinner, selv om de egentlig ikke er det. Det var derfor Mesteren sa at alle ting i verden verken er kvinnelige eller mannlige."

Deretter skapte hun om Shariputra så han ble seg selv igjen, og spurte ham:

"Hvor er kvinnekroppen din nå?"

"Min kvinnekropp verken eksisterer eller ikke eksisterer."

"Nettopp," svarte gudinnen. "I virkeligheten er det slik at alle ting verken eksisterer eller ikke eksisterer, og Mesteren har selv sagt at slik er det."


Oversatt fra Vimalakirtinirdeshasutra, overs. av E. Lamotte, Louvain 1962.