Suttapitaka

Anguttaranikaya - Tekster ordnet i nummerrekkefølge

5. Pañcanipata

Startside Suttapitaka Anguttaranikaya8. 9. Klanderverdige munker i framtiden

I framtiden vil det opptre fem farer som ikke er til stede i dag, munker. Vær på vakt mot dem, slik at dere kan forebygge og avverge dem. Hvilke fem?

I framtiden vil det opptre munker som ikke har trent oppmerksomhet på kroppen, som ikke har øvd seg i god oppførsel og som verken har utviklet sinnet eller nådd fram til visdom. Disse munkene vil oppta andre i ordenen, men de vil ikke klare å gi dem opplæring i god oppførsel, og heller ikke kunne hjelpe dem til å utvikle sinnet og vinne visdom.


17. 1. Hvordan overvinne motvilje mot noen

Det finnes fem måter å overvinne motvilje på, munker. Hvis dere gjør bruk av disse fem metodene, kan dere overvinne all motvilje mot andre. Hvilke fem?

Hvis du føler motvilje mot noen, bør du dyrke fram en følelse av vennlighet overfor ham. Slik kan du overvinne motviljen.

Eller du kan framdyrke en følelse av medlidenhet med ham. Slik kan du også overvinne motviljen.

Eller du kan betrakte ham uten å engasjere deg følelsesmessig. Slik kan du også overvinne motviljen.

Eller du kan la være å bry deg om ham. Slik kan du også overvinne motviljen.

Eller du kan tenke som så: "Den personen eier sine egne handlinger. Han arver sine egne handlinger, og handlingene hans er hans mor, hans slektninger og hans støtte. Det han gjør av godt eller vondt, arver han selv følgene av."Slik kan du også overvinne motviljen.