Suttapitaka

Samyuttanikaya - Tekster fordelt etter tema

2. Nidanavagga - Kapitlet om årsakssammenhenger
17. Labhasakkarasamyutta - Samtaler om vinning og heder


Startside Suttapitaka Samyuttanikaya Nidanavagga


2.6.1 Første kapittel
Pathamavagga


2.6.1.1 (17.1) Vinning, heder og berømmelse
Darunasutta

Slik har jeg hørt det:

En gang da Mesteren holdt til i Anathapindikas park Jetalunden i Savatthi, henvendte han seg til munkene og sa:

"Munker!"

"Ja, Mester," svarte munkene.

Mesteren sa:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.2 (17.2) Fiskekroken
Balisasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Det er som når en fisker agner kroken med kjøtt og kaster den ut på dypet, munker, og så får en fisk øye på agnet og sluker både agn og krok. Da havner fisken i ulykke, og fiskeren kan gjøre som han vil med den.

Her står fiskeren for Mara, den onde. Kroken står for vinning, heder og berømmelse. Hvis en munk oppnår vinning, heder og berømmelse og nyter dette og ønsker seg mer av det, kan man si at han har slukt Maras krok slik at han havner i ulykke, og Den onde kan gjøre som han vil med ham.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.3 (17.3) Skilpadda
Kummasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger.

Det var en gang en stor skilpaddefamilie som bodde i en innsjø der de hadde bodd i lang tid, munker. En dag sa en av skilpaddene til en annen:

‘Ikke gå bort til den plassen der, kjære venn!'

Men den andre skilpadda gikk dit, og der ble den fanget av en jeger som harpunerte den så den ble fanget på ei line. Den første skilpadda gikk nå bort til den andre skilpadda og sa:

‘Gikk du nå bort dit likevel?'

‘Ja, jeg gikk bort dit.'

‘Er du blitt truffet? Er du spiddet?'

‘Nei, jeg er verken truffet eller spiddet, men denne lina følger etter meg hvor jeg går!'

‘Da er du nok blitt truffet, kjære deg. Da er du nok spiddet. Både far og bestefar råket i ulykke fordi de ble fanget med ei slik line. Så farvel, kjære venn. Du er ikke lenger en av oss.'

Her står jegeren for Mara, den onde. Harpunen står for vinning, heder og berømmelse. Lina står for nytelse og lidenskap. Hvis en munk oppnår vinning, heder og berømmelse og nyter dette og ønsker seg mer av det, kan man si at han har spiddet på Maras harpun slik at han havner i ulykke, og Den onde kan gjøre som han vil med ham.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.4 (17.4) Geita med langt ragg
Dighalomikasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger.

Det er som om ei langragget geit skulle gå seg fast i et kratt. Uansett om den prøver å rive seg løs, så klarer den det ikke, men sitter like fast og havner i ulykke.

Slik er det også med en munk som blir overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse. Når han har kledd på seg om morgenen og går inn til byen eller landsbyen for å motta matgaver, sitter han fast i slike tanker. Han klarer ikke å rive seg løs fra dem og havner derfor i ulykke.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.5 (17.5) Gjødselbillen
Milhakasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger.

Tenk dere en gjødselbille som eter møkk, fyller seg med møkk og er stappfull av møkk, munker. Den forakter andre gjødselbiller fordi den tenker som så: ‘Det er jeg som eter møkk, fyller meg med møkk og er stappfull av møkk!'

Slik er det også med en munk som blir overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse. Når han har kledd på seg om morgenen og går inn til byen eller landsbyen for å motta matgaver, spiser han seg mett der. Så mottar han invitasjoner for morgendagen og fyller bollen sin. Så går han til parken og skryter midt blant de andre munkene: ‘Nå har jeg spist meg mett. Jeg er invitert til å komme og spise i morgen. Bollen min er full, og jeg har fått både kapper, mat, bolig og medisiner. Men disse andre munkene har så små fortjenester og er så ubetydelige at de ikke har fått noen kapper, noe mat, noen bolig eller noen medisiner!' Han blir så oppblåst av tanker på vinning, heder og berømmelse at han forakter andre munker som oppfører seg godt. Dette blir til langvarig smerte og ulempe for denne tosken, munker

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.6 (17.6) Lynet
Asanisutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger.

Hvem er det som ikke blir truffet av lynet, munker? Det er en treningsvillig elev som ikke henger seg opp i vinning, heder og berømmelse.

Her står lynet for vinning, heder og berømmelse.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.7 (17.7) Den giftige pilen
Diddhasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger.

Hvem er det som en giftig pil ikke kan gjennombore? Det er en treningsvillig elev som ikke henger seg opp i vinning, heder og berømmelse.

Her står den giftige pilen for vinning, heder og berømmelse.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.8 (17.8) Sjakalen
Singalasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Har dere hørt en gammel sjakal hyle før morgengry, munker?"

"Ja, Mester, det har vi."

"Denne gamle sjakalen er syk, den har skabb. Derfor finner den ikke ro i hiet sitt, ikke under et tre og ikke under åpen himmel. Uansett hvor den går, står, sitter eller ligger, blir den plaget.

Slik er det også med en munk som henger seg opp i tanker på vinning, heder og berømmelse. Ikke finner han ro i enerom, ikke under et tre og ikke under åpen himmel. Uansett hvor han går, står, sitter eller ligger, blir han plaget.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.9 (17.9) Sterke vinder
Verambhasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. I de høyere luftlagene blåser det sterke vinder, munker. Fugler som kommer opp i disse sterke vindene, blir kastet omkring, slik at føttene går den ene veien, vingene den andre veien, hodet en tredje vei og kroppen en fjerde vei.

Slik er det også med en munk som blir overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse. Når han har kledd på seg om morgenen, går han inn til byen eller landsbyen for å motta matgaver. Han har verken kontroll over kroppen, talen eller tanken. Han praktiserer ikke oppmerksomhet og har ingen kontroll over sansene sine. Så får han øye på en lettkledd kvinne, en som går uten kappe. Når han får se henne, flammer begjæret opp i ham, han forlater treningen og faller tilbake til livet som legmann. Da kommer noen og tar kappen fra ham, noen tar bollen fra ham, noen tar sitteplassen hans og noen tar nåleskrinet hans, og det går med ham som med fuglen i sterk vind.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.1.10 (17.10) En tekst med vers
Sagathakasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Jeg ser at en person som er overveldet av tanker på heder, havner i helvete etter at han er død. Jeg ser at en person som er overveldet av tanker på at han ikke har mottatt noen heder, kommer til helvete etter at han er død. Jeg ser også at en person som er overveldet av tanker på heder og av tanker på at han ikke har mottatt noen heder, kommer til helvete etter at han er død.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."

Slik talte Mesteren. Og han la til dette verset:

"En som ikke lar sin meditasjon bli rokket
uansett om han mottar heder eller ikke,
som trener iherdig og i dyp konsentrasjon,
som vinner innsikt i det subtile
og kan glede seg over å slippe taket,
ham vil jeg kalle et sant menneske."2.6.2 Andre kapittel
Dutiyavagga

2.6.2.1 (17.11) Gullbollen
Suvannapatisutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Jeg har sett at en person var fast bestemt på ikke å si noen løgn med vitende og vilje, ikke om han så skulle få en gullbolle full av sølvstykker. Men senere ble han så overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse at han løy med vitende og vilje.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.2.2 (17.12) Sølvbollen
Rupiyapatisutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Jeg har sett at en person var fast bestemt på ikke å si noen løgn med vitende og vilje, ikke om han så skulle få en sølvbolle full av gullstykker. Men senere ble han så overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse at han løy med vitende og vilje.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.2.3–10 (17.13) Åtte korte tekster
Suvannanikkhasuttadiatthaka

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Jeg har sett at en person var fast bestemt på ikke å si noen løgn med vitende og vilje, ikke om han så skulle få en stor gullmynt ... hundre store gullmynter ... en singi-gullmynt ... hundre singi-gullmynter ... hele verden full av gull ... en hvilken som helst materiell fordel ... om det så skulle gjelde livet ... den vakreste piken i hele landet . Men senere ble han så overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse at han løy med vitende og vilje.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.3 Tredje kapittel
Tatiyavagga

2.6.3.1 (17.14) Kvinnen
Matugamasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Ingen klarer å elske en kvinne høyere enn de elsker vinning, heder og berømmelse.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.3.2 (17.15) Landets vakreste pike
Kalyanisutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Ingen klarer å elske landets vakreste pike høyere enn de elsker vinning, heder og berømmelse.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.3.3 (17.16) Den eneste sønnen
Ekaputtakasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Det var en gang en tilltitsfull legkvinne som hadde en eneste sønn, og hun var meget glad i ham. En dag sa hun til ham:

‘Du skal ta husherren Citta og Hatthaka Alavaka som forbilder, gutten min!'

Disse to gjaldt nemlig som de to fremste legmannstilhengerne, munker. Hun fortsatte:

‘ Men hvis du forlater hjemmet og går ut i hjemløshet, skal du ta Sariputta og Moggallana som forbilder!'

Dette er nemlig de to fremste munkene blant mine elever. Videre sa hun:

‘Når du er under trening og opplæring, må du ikke bli opptatt av vinning, heder og berømmelse, gutten min!'

For om den som er under trening og opplæring, blir opptatt av vinning, heder og berømmelse, blir det til skade for ham, munker.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.3.4 (17.17) Den eneste datteren
Ekadhitusutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Det var en gang en tilltitsfull legkvinne som hadde en eneste datter, og hun var meget glad i henne. En dag sa hun til henne:

‘Du skal ta legkvinnen Khujuttara og Nandas mor, Velukandaki som forbilder, kjære deg!'

Disse to gjaldt nemlig som de to fremste legkvinnetilhengerne, munker. Hun fortsatte:

‘ Men hvis du forlater hjemmet og går ut i hjemløshet, skal du ta nonnene Khema og Uppalavanna som forbilder!'

Dette er nemlig de to fremste nonnene blant mine elever. Videre sa hun:

‘Når du er under trening og opplæring, må du ikke bli opptatt av vinning, heder og berømmelse, kjære deg!'

For om den som er under trening og opplæring, blir opptatt av vinning, heder og berømmelse, blir det til skade for ham, munker.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.3.5 (17.18) Filosofer og brahmaner
Samanabrahmanasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Det er mange filosofer eller brahmaner som ikke kjenner fordelene og ulempene ved vinning, heder og berømmelse, og som heller ikke vet riktig hvordan de skal fri seg fra dette. Disse vil jeg ikke regne som filosofer blant filosofer eller som brahmaner blant brahmaner, og de kan heller ikke sies å ha forstått hva det vil si å være filosof eller brahman. De har ikke selv innsett og forstått dette her og nå, de har ikke virkeliggjort det og lever heller ikke i samsvar med det.

Men det er også mange filosofer eller brahmaner som kjenner fordelene og ulempene ved vinning, heder og berømmelse, og som har riktig kunnskap om hvordan de skal fri seg fra dette. Disse vil jeg regne som filosofer blant filosofer og som brahmaner blant brahmaner, og de kan sies å ha forstått hva det vil si å være filosof eller brahman. De har selv innsett og forstått dette her og nå, de har virkeliggjort det og lever i samsvar med det."2.6.3.6 (17.19) Den andre teksten om filosofer og brahmaner
Dutiyasamanabrahmanasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Det er mange filosofer eller brahmaner som ikke vet hvordan vinning, heder og berømmelse oppstår eller forsvinner. De kjenner ikke fordelene og ulempene ved vinning, heder og berømmelse, og vet heller ikke riktig hvordan de skal fri seg fra dette. Disse vil jeg ikke regne som filosofer blant filosofer eller som brahmaner blant brahmaner, og de kan heller ikke sies å ha forstått hva det vil si å være filosof eller brahman. De har ikke selv innsett og forstått dette her og nå, de har ikke virkeliggjort det og lever heller ikke i samsvar med det.

Men det er også mange filosofer eller brahmaner som vet hvordan vinning, heder og berømmelse oppstår og forsvinner. De kjenner fordelene og ulempene ved vinning, heder og berømmelse, og de har riktig kunnskap om hvordan de skal fri seg fra dette. Disse vil jeg regne som filosofer blant filosofer og som brahmaner blant brahmaner, og de kan sies å ha forstått hva det vil si å være filosof eller brahman. De har selv innsett og forstått dette her og nå, de har virkeliggjort det og lever i samsvar med det."2.6.3.7 (17.20) Den tredje teksten om filosofer og brahmaner
Tatiyasamanabrahmanasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Det er mange filosofer eller brahmaner som ikke forstår vinning, heder og berømmelse, og de forstår heller ikke hvordan vinning, heder og berømmelse oppstår eller forsvinner. De kjenner ikke fordelene og ulempene ved vinning, heder og berømmelse, og vet heller ikke riktig hvordan de skal fri seg fra dette. Disse vil jeg ikke regne som filosofer blant filosofer eller som brahmaner blant brahmaner, og de kan heller ikke sies å ha forstått hva det vil si å være filosof eller brahman. De har ikke selv innsett og forstått dette her og nå, de har ikke virkeliggjort det og lever heller ikke i samsvar med det.

Men det er også mange filosofer eller brahmaner som forstår vinning, heder og berømmelse, og som forstår hvordan vinning, heder og berømmelse oppstår og forsvinner. De kjenner fordelene og ulempene ved vinning, heder og berømmelse, og de har riktig kunnskap om hvordan de skal fri seg fra dette. Disse vil jeg regne som filosofer blant filosofer og som brahmaner blant brahmaner, og de kan sies å ha forstått hva det vil si å være filosof eller brahman. De har selv innsett og forstått dette her og nå, de har virkeliggjort det og lever i samsvar med det."2.6.3.8 (17.21) Huden
Chavisutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. Vinning, heder og berømmelse skjærer overhud og underhud, de skjærer i kjøtt og sener, de skjærer i knoklene helt inn til margen. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.3.9 (17.22) Tauet
Rajjusutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. Vinning, heder og berømmelse skjærer overhud og underhud, de skjærer i kjøtt og sener, de skjærer i knoklene helt inn til margen.

Det er som om en kraftig mann skulle legge et sterkt hestehårstau rundt beinet sitt og begynne å sage med det. Det ville skjære overhud og underhud, det ville skjære i kjøtt og sener, det ville skjære i knoklene helt inn til margen.

På samme måte skjærer vinning, heder og berømmelse overhud og underhud, de skjærer i kjøtt og sener, de skjærer i knoklene helt inn til margen. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.3.10 (17.23) Munken
Bhikkhusutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er en fare også for en munk som er en arahant og som har utslettet alle negative tendenser i sinnet, munker."

Ananda spurte:

"Hvilken munk er de en fare for, hvis han er en arahant og har utslettet alle negative tendenser i sinnet, Mester?"

"Jeg sier ikke at vinning, heder og berømmelse er en fare for den som har nådd fram til en urokkelig frigjøring av sinnet, Ananda. Men de er en fare for dem som trener besluttsomt og iherdig, og som har nådd fram til å glede seg over lykken her og nå. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, Ananda. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør du trene slik, Ananda: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør du trene, Ananda."2.6.4 Fjerde kapittel
Catutthavagga

2.6.4.1 (17.24) Splid
Bhindisutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. Devadatta splittet munkefellesskapet fordi han var overveldet av tanker om vinning, heder og berømmelse. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.4.2 (17.25) Sunne røtter
Kusalamulasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. Devadatta skar over de sunne røttene i sinnet fordi han var overveldet av tanker om vinning, heder og berømmelse. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.4.3 (17.26) De sunne elementene
Kusaladhammasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. Devadatta skar over de sunne elementene i sinnet fordi han var overveldet av tanker om vinning, heder og berømmelse. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.4.4 (17.27) De lyse elementene
Sukkadhammasutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. Devadatta skar over de lyse elementene i sinnet fordi han var overveldet av tanker om vinning, heder og berømmelse. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.4.5 (17.28) Ikke lenge etter splittelsen
Acirapakkantasutta

Like etter at Devadatta hadde splittet ordenen, var Mesteren på Gribbetoppen ved Rajagaha. Da henvendte Mesteren seg til munkene angående Devadatta og sa:

"Vinning, heder og berømmelse ble til ulykke og fall for Devadatta, munker. Det er som når bananplanten blir ødelagt av sin egen frukt. På samme måte ble Devadatta ødelagt av den vinning, heder og berømmelse han høstet.

Det er som når bambusen og sivet blir ødelagt av sin egen frukt, munker. På samme måte ble Devadatta ødelagt av den vinning, heder og berømmelse han høstet. Det er som når muldyret blir gravid, munker. Da blir det ødelagt av sitt eget foster. På samme måte ble Devadatta ødelagt av den vinning, heder og berømmelse han høstet. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."

Slik talte Mesteren. Og han la til dette verset:

"Frukten ødelegger bananplanten.
Frukten ødelegger bambusen og sivet.
Vinning ødelegger den uvettige
slik fosteret ødelegger muldyret."2.6.4.6 (17.29) Fem hundre vogner
Pañcarathasatasutta

En gang var Mesteren var ved Ekornforingsplassen i Bambuslunden i Rajagaha. På den tiden sto prins Ajatasattu til tjeneste for Devadatta sent og tidlig med fem hundre vogner og serverte mat fra fem hundre gryter.
Da gikk mange av munkene bort til Mesteren, hilste høflig på ham og satte seg ned. Så fortalte de ham om dette.

"Ikke ønsk dere slik vinning, heder og berømmelse som Devadatta har fått, munker! Så lenge Devadatta får alt dette, blir de sunne elementene i sinnet hans svekket, og ikke styrket.

Det er som å sprøyte galle inn i snuta på en gal hund, munker. Da blir hunden bare enda galere. Slik er det også med Devadatta. Så lenge han mottar så mye vinning, heder og berømmelse, blir de sunne elementene i sinnet hans svekket, og ikke styrket. Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.4.7 (17.30) Mor
Matusutta

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Jeg har sett at en person var fast bestemt på ikke å si noen løgn med vitende og vilje, ikke for sin mors skyld engang. Men senere ble han så overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse at han løy med vitende og vilje.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."2.6.4.8–13 (17.31) Seks korte tekster om far og andre
Pitusuttadichakka

En gang da Mesteren var i Savatthi, sa han:

"Vinning, heder og berømmelse er skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Jeg har sett at en person var fast bestemt på ikke å si noen løgn med vitende og vilje, ikke for sin fars ... brors ... søsters ... sønns ... datters ... hustrus skyld engang. Men senere ble han så overveldet av tanker på vinning, heder og berømmelse at han løy med vitende og vilje.

Derfor er vinning, heder og berømmelse skremmende, munker. De utgjør bitre og vonde hindringer for den som prøver å oppnå frihet fra alle bindinger. Derfor bør dere trene slik, munker: ‘Hvis jeg oppnår vinning, heder og berømmelse, vil jeg slippe taket i dem. Hvis jeg ikke oppnår vinning, heder og berømmelse, skal ikke det gjøre meg trist til sinns.' Slik bør dere trene, munker."